Železo
Železo je jedním ze stopových prvků, v lidském těle se nachází asi 3 - 4 gramy železa. Doporučená denní dávka je kolem 20 mg, minimální množství pro krvetvorbu je 10-15 mg. Lepší vstřebatelnost železa zajišťuje vitamín C.
Přispívá k normální funkci metabolismu, tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, přenosu kyslíku v těle, funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, a podílí se na procesu dělení buněk.
Pokud tělu chybí železo, můžete ho dodat pomocí mj. červených potravin, které zařadíte do jídelníčku. Kromě červeného masa je železo hojně obsaženo ve vnitřnostech (např. játra). Železo obsahují také luštěniny, obiloviny (zejména quinoa), brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy, různé druhy hub.
Nedostatek železa
může potrápit hlavně ženy při silné menstruaci a pacienty s hemeroidy a žaludečními vředy. Nedostatek lze zjistit z celkového krevního obrazu. Projevuje se např. velkou únavou, nemocí kůže a sliznic. Nedostatek železa se může projevit u těhotných žen, nebo vegetariánů a veganů, kteří by tak měli železo uměle doplňovat.
Předávkování železem
se projeví zvýšeným množstvím bílých krvinek v těle. Stejně tak průjem a zvracení s příměsí krve může mít důsledek nadbytku železa.