Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Tuková bulka pod kůží

Přidáno: 08.02.2021

Tento malý, kulatý nezhoubný váček je shlukem nervových buněk a husté tekutiny. Nejčastěji vzniká v podkoží, vypadá jako bulka na kůži, a při dotyku se „pohybuje“. Může vzniknout ale kdekoli na těle. Obecně se u lidí objevuje na rameni, hrudníku (v prsu), zádech, na krku, na stehnech, na ruce, na nose nebo v podpaží. Ve většině případech se velikost pohybuje mezi 2-3 cm, někdy mohou být i větší než 10 cm.

Tuková bulka

Příčiny lipomu

Proč tuková bulka (nezhoubný nádor) vzniká, není úplně jasné. Podle některých lékařů se mohou lipomy objevit jako důsledek poranění nebo podráždění určité šlachy. Nejvíce na ně trpí sportovci, hlavně mezi 15. a 40. rokem života, kdy jsou nejaktivnější. Někteří lékaři se domnívají, že příčinou lipomu může být nedostatek vitamínu C nebo E, nebo vadný gen zděděný od rodičů, který způsobuje růst lipomů (familiární mnohočetná lipomatóza), nebo může být výskyt spjatý s některou chorobou. Jedná se například o:

  • Gardnerům syndrom
  • Cowdenův syndrom
  • Madelungova choroba
  • Dercumova choroba

Mezi další rizikové faktory pro vznik lipomů řadíme:

  • obezitu,
  • vysoký cholesterol,
  • diabetes,
  • onemocnění jater,
  • intoleranci glukózy.
Tuková bulka

Prevence neexistuje vzhledem k tomu, že není zjevná příčina. Riziko však můžete snížit zdravým životním stylem, vyváženou stranou s omezením průmyslově zpracovaných potravin nebo umělých sladidel.

Diagnostika lipomu

Pokud objevíte lipom, většinou vypadá jako boulička oválného nebo kulatého tvaru, která se nachází pod kůží. Většinou se vyskytuje v blízkosti nervů, kloubů, orgánů nebo cév. Pokud je bulka umístěna hluboko v podpaží, dotyčný o ní ani nemusí vědět. V některých případech se může lipom objevit v blízkosti vnitřních orgánů - zejména střev, kdy se mohou objevit příznaky jako nevolnost, zvracení nebo zácpa.

V případě pohledového a pohmatového vyšetření bulky lékařem, pokud je např. bulka bolestivá, tvrdá nebo se zvětšuje, může lékař pacienta poslat na další vyšetření:

  • biopsie – odebere se kousek tkáně z podezřelé bulky pod kůží a odešle se na patologii k vyšetření pod mikroskopem. Cílem je zjistit, jestli bulka neobsahuje nádorové buňky.
  • ultrazvuk.
  • magnetická rezonance – využívá se při diagnostice lipomů na vnitřních orgánech, které nejsou na první pohled vidět.
  • počítačová tomografie – CT se používá se u kostních lipomů nebo při diagnostice lipomů na vnitřních orgánech.
Lékař

Část lékařů zastává názor, že se z tohoto nezhoubného lipomu (nádoru) může vyvinout zhoubný nádor z tukových buněk, který se nazývá liposarkom. Odborné studie však dochází k závěru, že liposarkomy nevznikají z lipomů, nýbrž se jedná o jiný druh nádoru. Odborníci tedy poukazují na to, že se někteří lékaři v diagnostice pletou a zaměňují liposarkom s lipomem. Obecně lze říct, že lékař doporučí odstranění tukové bulky, pokud si není stoprocentně jistý, že se jedná pouze o lipom, a následně se po odstranění provede biopsie.

Kdy vyhledat lékaře

Vždy kontaktujte praktického nebo kožního lékaře, když si najdete na těle další bulky, dále pokud se lipom začne zvětšovat, začne být bolestivý, zčervená, ztvrdne nebo lipom způsobuje další viditelné změny na pokožce.

Pokud nastane jedna z výše uvedených možností (případně představuje pro pacienta kosmetický problém), lékař doporučí lipom odstranit. Bohužel často se stává, že se po odstranění lipom znovu objeví.

Léčba

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, pokud se neobjeví výše uvedené příznaky a je zapotřebí vyhledat lékaře. Můžete vyzkoušet domácí léčbu, kdy na odbourání lipomů pomáhá kurkuma nebo šalvěj, pravidelné obklady s černým čajem nebo gel z listů aloe vera. Pomáhá i máčení postiženého místa v teplém roztoku z epsomské soli = přírodní forma hořčíku.

Podobné články

Autor: Ver