Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Příčiny a léčba průjmu

Přidáno: 28.01.2021

Průjem můžeme dělit podle délky trvání na:

  • akutní průjem, který trvá maximálně dva týdny a tělo se díky němu zbavuje škodlivých látek - nejčastěji infekce, a
  • chronický průjem (dlouhodobý průjem), který trvá déle než dva týdny a značí přítomnost dalšího onemocnění. Po jeho příčinách je zapotřebí pátrat.
Průjem

Příznaky

Mezi hlavní příznaky průjmu patří škrundání, křeče v břiše a častá řídká stolice. Při vážnějších obtížích se může objevit horečka vyšší než 38°C, silné křeče, závratě a pocity na omdlení, případně stolice obsahuje krev. Pokud se objeví taková situace je zapotřebí kontaktovat lékaře. Obzvlášť nebezpečný může být u dětí, u kterých může dojít až k dehydrataci.

Salmonela (nebo také salmonelóze) se projevuje vodnatým průjmem a vysokými horečkami, může se objevit i zvracení. Inkubační doba je 6 až 48 hodin. Stolice, která je řídká, má ze začátku normální barvu, později mění barvu na zelenou a může se objevit krev nebo hlen. Horečka většinou klesá po 24 – 48 hodinách. Je vhodné pít minerálky bez bublinek, sladký černý čaj nebo rehydratační roztoky (pro děti Kulíšek, pro dospělé Enhydrol). U těžších případů je pacient napojen na infuzi. Velmi důležitou součástí léčby je Dieta při průjmu.

Příčiny průjmu

Průjem po jídle může znamenat potravinovou intoleranci, například laktózu či lepek. Může to být ovšem známkou i vážnější nemoci, například rakoviny nebo Crohnovy choroby či onemocnění slinivky. Často může být vyvolán nadměrným množstvím stresu.

Barva stolice

  • červený stolice značí přítomnost krve a je tedy důvodem k návštěvě lékaře. Důvodem může být kromě hemeroidů poškození sliznice střeva, případně rakovinu tlustého střeva;
  • černý stolice může být důsledkem prasklého žaludečního vředu, kdy je nutná návštěva lékaře, je zapotřebí ovšem pamatovat na zbarvení stolice z důvodu konzumace červené řepy, živočišného uhlí nebo doplňků stravy bohatých na železo;
  • zelený stolice se může objevit zejména u kojenců a značí, že potrava prošla střevem rychleji, než měla, současně se může vyskytnout v případě, kdy pozřeme velké množství špenátu. Zelený průjem může dále znamenat onemocnění trávicího traktu, konkrétně Crohnovu nemoc, celiakii, rakovinu nebo syndrom dráždivého tračníku;
  • žlutý stolice obvykle ukazuje přítomnost parazita ve střevě, zejména při cestování, zároveň se může jednat o onemocnění jater. Případně dotyčný pozřel příliš potravin nebo potravinových doplňků této barvy.
  • světlá stolice (až šedá) se obvykle vyskytuje při zánětu žlučníku, žlučníkových kamenů nebo cirhózy jater (snížená schopnost jater správně tvořit žluč). Kromě anamnézy a fyzikálního vyšetření jsou důležité krevní testy.

Krev ve stolici

Barva krve ve stolici může být tmavá anebo světle/sytě červená. Tmavá barva krve značí, že jde o natrávenou krev, která pochází z horní části trávicího ústrojí. Naopak sytě červená obvykle pochází ze střev. Z různých příčin můžete nalézt ve stolici i hlen. V každém případě je zapotřebí kontaktovat lékaře, který na základě odborného vyšetření a laboratorních testů určí příčinu onemocnění a stanoví vhodnou léčbu.

Krev ve stolici nemusí být okem viditelná, proto se provádí test okultního krvácení do stolice (TOKS), který je jednoduchý a bezbolestný. Test se provádí v klidu domova, zkumavka se odnese k lékaři, který vzorek vyhodnotí. Pozitivní výsledek nemusí nutně znamenat rakovinu střev nebo konečníku, může se jednat o přítomnost hemeroidů, střevní zánět nebo vnitřní poranění. Pacient je v případě pozitivního výsledku poslán na kolonoskopické vyšetření, zda-li se jedná o karcinom nebo jiné onemocnění.

Důležitá je prevence! Test okultního krvácení do stolice se provádí ve věku od 50 let do 55 let v jednoročním intervalu, a od věku 55 let ve dvouletém intervalu a je plně hrazen pojišťovnou.

Průjem u dětí

Nebezpečí hrozí zejména dětem a kojencům, kteří jsou v těžších případech průjmů ohroženi dehydratací. V takovém případě vyhledejte lékaře. Kojencům ani dětem by neměly být podávány léky proti průjmu. Starším dětem dejte k jídlu banán, jablečnou šťávu, rýži, případně další potraviny, které by měly průjem zastavit.

Průjem u dětí

Navštivte lékaře, pokud:

  • se objeví průjem u miminek mladších 6 měsíců a přetrvává,
  • dítě vykazuje příznaky dehydratace,
  • dítě trpí zvýšenou teplotou nebo horečkou déle než 24 až 48 hodin,
  • kojenec či dítě má ve stolici příměs krve nebo má průjem tmavou barvu,
  • průjem dítěte trvá déle než týden,
  • dítě nechce pít ani jíst.

Průjem v těhotenství

Většina žen se potýká v těhotenství spíše se zácpou, ale není výjimkou, že se objeví opačný problém. Průjem může být na začátku těhotenství spojován přímo s početím, kdy se jedná o náhlou tělesnou změnu. Naopak ke konci těhotenství značí blížící se porod. Pokud se průjem objeví během těhotenství, většinou se jedná o virovou infekci a podle toho je pak lékařem stanovená i jeho léčba.

Průjem ze stresu

Uvádí se, že až za 80 % nemocí může lidská psychika.  Když se člověk ocitne ve stresové situace, může se u něj dostavit průjem. Pokud jsme ve stresu, pociťujeme úzkost a nervozitu. Čeká nás například projev na veřejnosti, zkoušky nebo pohovor, potýkáme se s problémy v zaměstnání nebo rodině. V lidském těle se začne tvořit adrenalin a další hormony, které urychlí fungování nervového systému a práce některých svalů se tím příliš zrychlí. Důsledkem je, že se i činnost střev zrychlí a objeví se průjem. Pokud se se stresovým průjmem často potýkáte, vyzkoušejte meditaci nebo například jógu, která má dobrou pověst při snižování výskytu průjmu.

Průjem

Jak zastavit průjem

Pokud člověka potrápí průjem, organismus se během něj zbaví toxických látek a do dvou dnů sám odezní. Není tedy zapotřebí nastolit speciální léčbu, důležité je zachovat dostatečný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Současně je dobré vyhnout se potravinám, které by průjem podpořily (např. tučná jídla, mléčné výrobky, sladkosti, apod.), a naopak se zaměřit na ty, které působí na celý proces trávení od žaludku po tlusté střevo.

Dieta při průjmu

Pokud se chcete zbavit průjmu co nejdříve, je doporučeno řídit se několika pravidly a nastolit dietu. Dietologové radí v prvních 24 hodinách zcela vynechat příjem jídla a soustředit se na doplnění ztracených tekutin. Jakmile odezní nejhorší část, nastolíme šetřící dietu.

Dieta při průjmu spočívá ve vynechání mléčných výrobků, tučného jídla, sladkostí, smažených, grilovaných či pečených jídel apod. Konzumujte malé porce jídla každé tři hodiny. Ideálně se zaměřte na tvrdší bílé pečivo, po menších dávkách brambory, rýži, vařenou mrkev a ovoce – zejména banán, jablko a borůvky. Vyhněte se citrusům, např. pomerančům, které fungují jako přírodní projímadlo. Všechny tyto potravina se běžné nacházejí v každé domácnosti, není tedy zapotřebí kvůli nim dělat speciální nákup. Dále se jedná se o vařenou nebo dušenou zeleninu, rybí nebo kuřecí maso bohaté na draslík a sodík, lněné semínko a poctivý vývar. Důležitý je dostatečný příjem tekutin.

Průjem

Mimo uvedené potraviny lze užít některé z léků proti průjmu, například černé uhlí, smecta, endiaron apod.

Pokud se průjem objevil v souvislosti s užíváním antibiotik, je doporučeno užívat probiotika, která výrazně pomohou vyrovnat hladinu užitečných bakterií ve střevech.

Seznam volně dostupných prostředků.

Podobné články

Autor: Ver