Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Nitroděložní tělísko – cena, spolehlivost, rizika, hormony

Přidáno: 14.01.2021

Nitroděložní tělísko je malý, pružný, umělohmotný prostředek ve tvaru „T“, který se zavádí do dělohy. Uživatelkám slouží primárně k zabránění početí, ale má řadu dalších výhod. Lékaři jej srovnávají se sterilizací, protože se jedná o jednu z nejúčinnějších antikoncepčních metod. Tento druh ochrany je zejména vhodný pro ty ženy, které nechtějí myslet na pravidelné užívání pilulek po dobu několika let.

Nitroděložní tělísko

Nehormonální verzi tělíska zase využijí ženy, které měly nebo mají problémy s trombózou (pro ně je užívání hormonální antikoncepce vyloučené). Velkou výhodou je, že si žena může nechat tělísko lékařem vyjmout ve chvíli, jakmile se rozhodne, že chce otěhotnět.

Pokud se pro nitroděložní tělísko rozhodnete, můžete si vybrat mezi dvěma typy:

  • Hormonální
  • Nehormonální 

Hormonální nitroděložní tělísko

Zabraňuje spermiím projít skrz děložní hrdlo až do dělohy díky hlenu. Hlen v děložním hrdle je stejně obtížně prostupný jak pro spermie, tak pro případné bakterie. Díky tomu se výrazně snižuje riziko zánětů dělohy a vejcovodů. Uvolňující se hormon zabrání růstu děložní sliznice, čímž většina žen ocení slabší menstruační krvácení, některé ženy po celou dobu nekrvácí vůbec.

Nitroděložní tělísko

Nehormonální nitroděložní tělísko

Může mít různé tvary, ale nejvíce převládá tvar písmene „T“. Tělísko působí v děloze jako cizí těleso, které přitahuje množství bílých krvinek a ty pak působí na spermie. Tento efekt je podpořen vzácnými kovy, které mají toxický vliv na spermie a brání jim v cestě pohlavním ústrojím ženy. Nejčastěji se jedná o měděný drátek, případně drátek ze zlata, stříbra nebo slitiny stříbra a zinku, který využijí nejčastěji ženy s alergickou reakcí na měď.

Nevýhodou nehormonálního tělíska je absence hormonu, nechrání tak před nádory a cystami vaječníku, nechrání před záněty vnitřních rodidel.

Předností je jednoduchost užívání stejně jako u hormonálního nitroděložního tělíska a také cena, která je nejnižší ze všech moderních antikoncepčních metod.

Zavedení nitroděložního tělíska

Tělísko se zavádí během menstruace z důvodu jistoty, že žena není těhotná, a dobré prostupnosti kanálu děložního hrdla. Celý proces je bezbolestný a provádí se během jedné návštěvy gynekologa. K zavedení se používá úzká trubička, která připomíná brčko. Nitroděložní systém se zavádí na dobu minimálně 3 roky podle toho, jaký typ si vyberete.

Po zavedení mohou nastat změny v cyklu, např. se může objevit špinění nebo nepravidelné krvácení. Ve většině případů si tělo časem zvykne a cyklus se ustálí. V případě hormonálního tělíska může dojít k úplné absenci krvácení.

Vyjmutí tělíska opět provádí lékař. Následující měsíc po vyjmutí dochází k obnovení menstruace a dochází tak i k velmi rychlé obnově plodnosti.

Nitroděložní tělísko

Výhody

  • nemusíte myslet na pravidelné užívání
  • zavedení na 3-5 let
  • vysoká spolehlivost
  • hormonální i nehormonální verze
  • minimální výskyt vedlejších účinků
  • aplikace je bezbolestná
  • po vyjmutí dochází ihned k obnově plodnosti
  • levná antikoncepční metoda (3.000 – 5.000 Kč)

Nevýhody

  • po 3-5 letech je zapotřebí vyměnit
  • může způsobit delší a silnější menstruační krvácení
  • vzácně může dojít při vyjmutí k poranění
  • výjimečně může z dělohy vypadnout
  • nehormonální tělíska nechrání před nádory a cystami vaječníků, před záněty rodidel ani před mimoděložním těhotenstvím
  • tělíska obsahující měď se nesmí zavádět ženám s alergii na měď

Nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělísko Mirena

Mirena se používá jako kontracepční prostředek k zabránění otěhotnění, případně se zavádí ženám, které trápí nadměrném menstruační krvácení. Jedná se o hormonální nitroděložní tělísko, ze kterého se uvolňuje malé množství hormonu. Do krevního oběhu se ovšem levonorgestrel téměř nedostává, proto je vhodná i pro ženy, které nesmějí užívat estrogeny. Může být zavedena až na 5 let.

Cena nitroděložního tělíska Mirena se v roce 2020 pohybovala kolem 4-5 tisíc korun.

Nitroděložní tělísko Jaydess

Jaydess je stejně jako Mirane hormonální tělísko, které pravidelně uvolňuje hormon levonorgestrel, je ale o něco menší a zavádí se po dobu 3 let. Je určeno ženám, které doposud nerodily, případně pro ženy po porodu, které plánují další graviditu.

Cena nitroděložního tělíska Jaydess se pohybovala v roce 2020 kolem 4-5 tisíc korun.

Nitroděložní tělísko Levosert

Jedná se o další hormonální tělísko obsahující hormon levonorgestrel, které představuje účinnou ochranu před otěhotněním, ale i řešení potíží s nadměrným menstruačním krvácením. Zavádí se na dobu 3 let.

V roce 2020 se cena nitroděložního tělíska Levosert pohybovala kolem 3-4 tisíc korun.

Nitroděložní tělísko Kyleena

Kyleena je nejnovější nitroděložní systém dostupný i v Česku. Tělísko je dlouhé pouhé tři centimetry. Stejně jako předchozí tělíska i Kyleena obsahuje hormon levonorgestrel, který brání početí. Zavádí se jako Mirena na dobu 5 let s tím rozdílem, že Kyleena obsahuje méně hormonu.

Cena nitroděložního tělíska Kyleena se pohybovala v roce 2020 kolem 4-5 tisíc korun.

Nitroděložní tělísko Gynefix

Jedná se o nehormonální variantu mezi nitroděložními tělísky.  Je menší než ostatní tělíska, a tak je vhodné i pro ženy, které doposud nerodily. Nejedná se o klasický systém ve tvaru písmene „T“, ale o vlákno, které obsahuje 4 nebo 6 měděných válečků. Díky malým rozměrům se dobře adaptuje tvaru dělohy. Jeho zavedení může být pro některé ženy (obzvlášť pro ty, které ještě nerodily) bolestivé, proto je možné ho provést v celkové narkóze. 

V roce 2020 se cena nitroděložního tělíska Gynefix, které je funkční 5 let, pohybovala zhruba kolem 4 tisíc korun.

Podobné články

Autor: Ver