Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Angína? Jak spolehlivě rozeznat její první příznaky

Přidáno: 14.02.2020

Příznaky a rizika

Zánět mandlí se nejčastěji objevuje v zimě a na počátku jara z důvodu větších klimatických změn, doprovází jej ostrá bolest a škrábání v krku zejména při polknutí.

časté projevy:
  • bolest v krku
  • kašel
  • ucpaný nos
  • zarudlý krk
  • nateklé mandle
  • zvýšená teplota
méně časté projevy:
  • bolest svalů
  • chrapot
  • horečka nad 38 °C (u dětí i o stupeň více)
  • čepy v krku
  • nevolnost

Čepy na mandlích

Viditelné drobné bílé tečky se nazývají čepy. Vypadající jako bílé hrbolky, jsou často doprovázené silnou bolestí v krku, zápachem a zarudlými mandlemi. Proti čepům neexistuje stoprocentní účinná prevence kromě úplného odstranění krčních mandlí.

Angína u dětí

Angína, vyšetření dětí

U malých dětí se kromě výše uvedených příznaků může přidat bolest bříška. Často dětem nechutná nebo zvrací. Zvětšování mandlí může být pro menší děti nebezpečné, protože vede k potížím s dýcháním. V horším případě průběh nemoci může vést ke spánkové apnoe (nekontrolované zástavy dechu).

Angína v těhotenství

V těhotenství je angína velmi častá a prakticky neexistuje žádná spojitost mezi infekcí a těhotenstvím. Nebezpečná je obzvlášť v prvním trimestru a je důležité co nejdříve navštívit lékaře, který předepíše antibiotika nepředstavující pro dítě žádné nebezpečí. Léčba se neliší od klasické léčby. Důležitý je klid na lůžku a vyvarovat se jakékoli zvýšené námaze. V žádném případě by se příznaky neměly ignorovat a přecházet. Těhotná žena by měla dát pozor na zvýšený přísun vitamínu C, kdy denní dávka v těhotenství nesmí překročit 500 mg. Podobně by měla být opatrná při výběru některých rostlinných a přírodních přípravků. Například echinacea je v těhotenství nebezpečná, proto vše raději konzultovat s lékařem.

Druhy angíny

Angínu můžeme z hlediska původu rozdělit na:

  • bakteriální – nejčastěji způsobená streptokoky
  • virovou – způsobená například chřipkovým virem, herpes simplex a jinými viry
  • mykotickou – výjimečný druh angíny způsobené mykózou
Angína, bolest v krku

Streptokoková angína – bakteriální

Při bakteriální angíně se často objeví horečka, zvětšené uzliny, velká bolest v krku a nemocný se celkově necítí dobře. Někdy se může stát, že nemocný trpí pouze bolestí v krku bez ostatních příznaků, a přesto se jedná o streptokoka. Pokud se streptokok prokáže, půjde o klasickou angínu a proto je na místě léčba antibiotiky.

Virová angína

Virová angína nebývá tak častá jako bakteriální. Přenáší se kapénkovou infekcí, která se šíří od infikovaného jedince během kýchání, kašlání nebo prskáním slin. Léčba spočívá v potlačení příznaků užíváním léků na horečku nebo ke zmírnění kašle. K rychlejšímu uzdravení je doporučený klid na lůžku.

Chronická angína

Pokud se angína často vrací, může se jednat o tzv. chronickou angínu. V tomto případě je vhodné poradit se s lékařem o chirurgickém odstranění krčních mandlí, které je trvalé, protože mandle již znovu nedorostou.

Spálová angína

Dalším neméně známým druhem je spálová angína, která se projevuje především horečkou a bolestmi v krku. Často se objeví i spálová vyrážka - nejčastěji na hrudi, vnitřní straně končetin a podbřišku. Většinou začíná ustupovat po 4 dnech. Kromě uvedených příznaků lze spálovou angínu poznat podle tzv. „malinového jazyku“, tedy rudě zbarveného jazyka s bílošedým povlakem, který se začne po cca 2 dnech loupat. Typicky se spálová angína vyskytuje v kolektivu menších dětí od 3 do 10 let. Šíří se vzduchem nebo přes trávicí trakt – kontakt s předměty, hračkami nebo nádobím, které používal nakažený. Inkubační doba spálové angíny se pohybuje v rozmezí 1 až 5 dní. Léčí se antibiotiky.

Hnisavá angína

Nejčastějším projevem hnisavé angíny je vysoká horečka, zimnice a zarudlé mandle pokryté žlutými flíčky. Lékař obvykle předepíše nemocnému penicilin současně s léky proti horečce. Neléčená angína může způsobit hnisavý zánět tkání, který je nutný chirurgicky odstranit. Další nebezpečnou komplikací je selhání ledvin (hlavně u dětí) nebo revmatické horečka.

Letní angína

Příliš chladná klimatizace, zmrzlina nebo ledové nápoje jsou důvodem letní angíny. Příčinou je teplotní šok, který tělo zažívá přechodem z venkovních veder do klimatizovaných kanceláří, obchodních center nebo aut. Angína může mít horší průběh než angína v zimních měsících. Naštěstí antibiotika zabírají rychle. Pouze je nutné omezit na několik dní pobyt na slunci, který oslabený organismus ještě více vyčerpává. Některá antibiotika reagují na sluneční záření tím, že zvyšují citlivost pokožky, která se rychleji a snadněji spálí.

Jak je dlouho člověk infekční

Inkubační doba angíny je 2 až 4 dny. Nakažená osoba přestává být nakažlivou za 24 až 48 hodin po zahájení léčby. V opačném případě se angína přenáší od nakažlivých lidí kýcháním a kašláním až po dobu 2 týdnů.

Kdy navštívit lékaře

Rozdíl mezi tím, jestli se jedná o viry nebo bakterie, je důležité zjistit kvůli určení způsobu léčby. Bezbolestným výtěrem z krku a vyšetřením mízních uzlin, případně odběrem krve lékař určí, zda se jedná o angínu a případně bakteriální nebo virový původ nemoci.

Laik sám nepozná, o jaký druh angíny se jedná. Pokud nechcete jít k lékaři, je možné zakoupit si domácí test pro zjištění bakteriální infekce, tzn. CRP test. Hodnota CRP je důležitá při rozhodování v léčbě antibiotiky. Stačí jedna kapka krve z prstu a za pár minut víte, jestli se jedná o virovou nákazu nebo bakteriální. Pokud test ukazuje nízké CRP hodnoty (do 40 mg/l), nejedná se o bakteriální infekci a nejsou zapotřebí antibiotika. Test je vhodný jak pro dospělé, tak pro děti.

Veroval CRP domácí test pro zjištění bakteriální infekce
Veroval CRP domácí test pro zjištění bakteriální infekce

Veroval CRP domácí test je rychlý způsob jak zjistit bakteriální…

Do obchodu

od 289 Kč Dr Max

Léčba

Angína je většinou způsobená bakteriemi, proto se k její léčbě používají antibiotika, a sice penicilin. U virové angíny je použití antibiotik zbytečné, protože jsou proti virům neúčinná.

Jak rychle antibiotika zaberou

Antibiotika obvykle zaberou 2. až 3. den od začátku jejich užívání. Pokud nedochází ke zlepšení po nasazené léčbě do 3 až 4 dnů, je na místě navštívit lékaře, který provede vyšetření, o jakou konkrétní bakterii jde a nasadí antibiotika jiná. Antibiotika nezabírají z různých důvodů a jedním z nich může být právě špatná indikace. Pokud se jedná o viry nebo mykózu, léčíme angínu bez antibiotik. Kromě předepsaných medikamentů utiší bolest v krku dezinfekční kloktadla, spreje, pastilky nebo obklady.

Na bolavý krk může pomoci

Neo-angin Třešeň 24 pastilek
Neo-angin Třešeň 24 pastilek

Neo-angin Třešeň jsou pastilky k podpůrné léčbě zánětlivých…

Do obchodu

od 159 Kč Dr Max

OROFAR 1MG/1MG pastilka 24
OROFAR 1MG/1MG pastilka 24

Orofar se používá k úlevě od příznaků souvisejících s infekcí ústní…

Do obchodu

od 169 Kč Benu

Celaskon horký nápoj 300mg + Zinek 5mg 14 sáčků - Celaskon horký nápoj Vitamin C 300mg Zinek 5mg 14 sáčků
Celaskon horký nápoj 300mg + Zinek 5mg 14 sáčků - Celaskon horký nápoj Vitamin C 300mg Zinek 5mg 14 sáčků

Celaskon horký nápoj 300mg + Zinek 5mg 14sáčků Prášek pro přípravu…

Do obchodu

od 119 Kč Pilulka

Přírodní léčba

Pokud se jedná o viry nebo mykózu, léčíme angínu bez antibiotik. Kromě předepsaných medikamentů utiší bolest v krku dezinfekční kloktadla, spreje, pastilky nebo obklady.

Priessnitzův obklad

Tím nejznámějším obkladem, který zmírňuje bolest, je tzv. Priessnitzův zábal. K jeho zdárnému účinku je důležité dodržet následující postup.

Co budeme potřebovat:
  • studený, mokrý obklad
  • nepromokavou vrstvu (např. igelit)
  • suchou a teplou látku (např. ručník, šála nebo šátek)
Postup:
  • na krk se položí studený, mokrý obklad
  • dále přiložíme nepromokavou vrstvu tak, aby zakrývala celou plochou obklad (tím dojde k zapaření)
  • nakonec přidáme ručník nebo šátek
  • s obkladem vydržíme na krku 2 až 3 hodiny a postup opakujeme nejdříve po 3 až 4 hodinové pauze

Nevadí Vám kloktat?

Můžete si namíchat různé kloktací směsi: postačí obyčejná kuchyňská sůl rozmíchaná ve vlažné vodě. Doporučuje se kloktat: pravidelně každé 2 hodiny.

Šalvějový nálev

Co budeme potřebovat:
  • 2 až 3 lžičky sušené bylinky šalvěje
  • 250 ml vroucí vody
Postup:
  • bylinku zalijeme vroucí vodou
  • necháme louhovat zhruba 15 minut
  • odvar můžeme použít ke kloktání i k přípravě obkladů

Pokud Vám nevyhovuje kloktání, můžete si do čaje přimíchat kombinaci skořice s medem (na 1 lžičku medu zhruba ½ lžičky skořice), cucat stroužek česneku, který uvolňuje antiseptické látky proti bacilům nebo si připravit cibulový čaj.

Cibulový čaj

Cibulový čaj Co budeme potřebovat:
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce majoránky
  • 800 ml vroucí vody
  • 1 citron
  • med
Postup:
  • do nádoby dáme oloupanou cibuli rozkrojenou na čtvrtiny, přidáme majoránku a zalijeme vroucí vodou
  • přiklopíme talířkem a necháme 10 až 15 minut louhovat
  • scedíme do jiné nádoby, přidáme vymačkaný citron a osladíme medem
  • podle chuti můžeme přidat zázvor, skořici nebo hřebíček
  • pijeme 1 šálek 3x denně

Jak se angíně vyhnout

Proti angíně neexistuje žádné očkování jako např. proti chřipce. Důležitý je dostatečný přísun tekutin, klidový režim při únavě, zvýšená osobní hygiena, zvyšování imunity kvalitní a pestrou stravou. Pro zvýšení imunity pomáhají také vhodné doplňky stravy.

Podobné články

Autor: Ver