Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Jarní detox těla i mysli

Přidáno: 27.03.2020

V první řadě nutno říct, že není žádoucí sáhnout po prvním produktu s nápisem detox. Očista spočívá v nastolení odlehčovacích dnů a tím se podpoří správná činnost jater a ledvin. Detoxikační diety jsou na jaře velmi populární, protože pomocí kúry se tělo zbavuje nežádoucích látek a toxinů, a nastartuje metabolismus.

Co je to detoxikace organismu

Přirozená detoxikace probíhá v našem těle neustále. Jejím principem je odstranění toxické a organismus zatěžující látky společně s nadbytečnými látkami, které se z těla vyloučí močí, případně přes pokožku. Mezi orgány, které se „specializují“ na přirozenou detoxikaci, patří játra, ledviny a střeva. Jejich hlavním úkolem je třídění látek na žádoucí a nežádoucí, jejich přeměna a následné vyloučení z organismu. Cílem detoxikace organismu je pročištění těla.

DETOX

Organismus funguje jako celek a například onemocnění močového systému se po určité době může projevit nepříznivě na mozkové činnosti. Problémy s ledvinami má většina pacientů s Parkinsonovou nebo Alzheimerovou nemocí. Pokud budete pečovat o své ledviny, podpoříte i správnou funkci plic, které mají na ledviny vazbu. Vše je propojeno se vším, a proto je pro tělo detoxikace velmi prospěšná.

Podpořit přirozenou detoxikaci lze:

  • dostatečným pohybem na čerstvém vzduchu,
  • stravou bohatou na vitamíny a minerály,
  • snahou omezit stres, konzumaci alkoholu a cigaret,
  • dostatečným spánkem.

Detoxikace jater

Ze všech orgánů při detoxikaci hrají játra hlavní roli. Při jejich selhání rychle dochází ke zhroucení celého vnitřního prostředí organismu. Je tedy nutné jim věnovat zvýšenou pozornost nejen při jarní detoxikaci, ale nejlépe i vícekrát do roka.

Při detoxikaci jater platí několik zásadních pravidel:

  • dodržovat pitný režim (dobře poslouží bylinkové čaje nebo čerstvě vymačkaná citronová šťáva),
  • okysličení jater (ke kterému dochází při cvičení, ale stačí i svižnější procházka),
  • dostatek vitamínů a minerálů (primárně betakaroten a síra, kterou získáme z mrkve, řepy, brokolice nebo česneku),
  • úprava jídelníčku (omezit tučná, přesolená i sladká jídla, naopak zaměřit se na ovoce, zeleninu a bylinky, zejména fenykl, řepík, pampelišku a měsíček),
  • úplně vynechat kouření a alkohol (zdraví slouží maximálně 1 sklenka červeného vína).

Detoxikace střev

Hlavním zdrojem energie a živin jsou právě střeva, která mají také zásadní význam pro imunitní systém. Zjednodušeně řečeno imunitní systém je v takovém stavu, v jakém stavu je střevo. Jako nejdelší úsek trávicí trubice navazuje na vrátník žaludku a končí řitním otvorem.

tenkém střevě se potrava štěpí na jednotlivé živiny (vitamíny, bílkoviny, tuky, sacharidy, aj.) a stěna tenkého střeva obsahuje buňky, které hrají důležitou roli v obraně organismu. Mnoho onemocnění, které na první pohled nemají s trávením nic společného, se mohou odrážet v nesprávné funkci střev.  

tlustém střevě se vstřebává voda a trávenina se zahušťuje. Je proto zapotřebí dodržovat pitný režim a současně konzumovat potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina vodou nabobtná a udržuje obsah střev vláčný. Při nedostatečném pitném režimu může naopak příjem vlákniny způsobit zácpu.

Dnešní doba nahrává konzumaci rychlého občerstvení a průmyslově zpracovaných potravin. Důsledkem je zanesení trávicího traktu. Vzniká kal, který střevo zalepuje a obaluje. Důsledkem je menší pohyblivost střev, často se poté objevuje zácpa, která obvykle předchází průjmům. Ze střev se stane „trubka“, kterou potrava pouze prochází bez využití tělu prospěšných látek.

Detoxikace střev je způsob, jak se všech škodlivin uvnitř zbavit a předejít tak i jiným zdravotním potížím. Pravidelná detoxikace střev poslouží jako prevence imunitním reakcích a nedojde ani ke vzniku škodlivin šířících se dále do těla.

Únava po jídle

Špatné trávení souvisí i s ospalostí a únava, která vás může zastihnout po jídle. Znamená to, že jsou žaludek a střeva oslabené a správně nepracují. Organismus je unavený, protože mu chybí živiny a energie. Můžete trpět pálením žáhy, překyselením žaludku, nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Příčinou bývá konzumace těžkého, tučného a sladkého jídla, které představuje pro tělo zátěž, takže místo energie z potravin se dostaví únava.

Předejít únavě po jídle můžeme:

  • konzumací jednoduchých, lehkých a zdravých jídel,
  • snažit se jíst v klidu, nikam nespěchat a dobře žvýkat
  • stravu příliš nekombinovat,
  • nepřejídat se,
  • zajistit tělu dostatečnou hydrataci,
  • zdravým pohybem zejména na čerstvém vzduchu.

K zachování správného fungování lidské střevní mikroflóry nejen během detoxikace je vhodné užívat probiotika a prebiotika. Lidé si tyto dva pojmy často pletou, ale zjednodušeně lze říct, že probiotika jsou bakterie zcela zásadní pro fungování střev a zdravého organismu.  Jelikož jsou to bakterie „živé“, musí přijímat potravu podporující jejich rozmnožování, růst a aktivitu – potravou jsou právě prebiotika. Je důležité vědět, že užívání probiotik bez prebiotik a naopak ztrácí smysl.

Probiotika

najdete zejména v mléčných výrobcích (jogurty, sýry, kefír) a zelenině (česnek, pórek, chřest, cibule). Mezi hlavní účinky patří správná funkce zažívacího systému, prevence alergií a atopických projevů, a celkové zvýšení imunity organismu.

Prebiotika

jsou látky pocházející z určitých druhů sacharidů (většinou vlákniny). Nachází se hlavně v obilovinách, ovoci a zelenině (česnek, cibule, chřest, pórek a luštěniny). Díky prebiotikům dochází k prevenci zácpy, vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku, ke snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu.

Detoxikace ledvin

Ledviny nám poslouží k filtraci krve, díky které se z metabolismu odstraňují škodlivé látky. Na rozdíl od jater se v ledvinách toxiny neskladují. Ke správné funkci ledvin je zapotřebí dostatečný příjem tekutin, který zajistí vyloučení škodlivin.

Velmi vážný stav nastává, když ledviny správně nefungují. Chronické selhání ledvin může vést až k jejich transplantaci. V případě, že trpíte často angínou a záněty dutin, máte problémy s pokožkou, vlasy a nehty, trápí vás bolesti kolen (pravé koleno značí dysfunkci levé ledviny, a naopak) příčinu zkuste hledat právě u ledvin.

Správnou funkci ledvin v rámci detoxikace podpoříme například konzumací celeru (přispívá k vyplavení toxinů z těla), jablek, brusinek (pomáhají pročistit ledviny), kapusty, špenátu, rukoly, hlávkového zelí a zázvoru.  

Detoxikace kromě vylučování škodlivých látek a toxinů zahrnuje i odkyselení organismu (k tomu pomáhá např. Rosen Odkyselující nápoj), odvodnění těla (např. Kneipp Odvodnění, Forfemina) a dále udržení normální funkce střev (např. Chlorella).

Obecně k pročištění organismu pomáhají přípravky – potravinové doplňky s obsahem ostropestřce, aloe vera, případně i čistící čaje.

Proč detoxikovat

Primárně ulevíte přetíženému organismu. Detoxikace si poradí s toxickými látkami v těle a zároveň tělo nabije novou energií a vitalitou.

Mezi hlavní příznaky přetíženého organismu patří:

  • špatné trávení,
  • stres,
  • problém s vyprazdňováním,
  • pocit těžkosti,
  • častá únava a ospalost.

Syndrom vyhoření

Právě únava společně s vyčerpáním, bolestí hlavy, nespavostí, vznětlivostí a uzavřeným myšlením může člověku přivodit až syndrom vyhoření. Lékaři ho popisují jako naprostou ztrátu profesionálního zájmu, nadšení a osobního zaujetí u pracovníků, na které zaměstnavatel klade příliš vysoké požadavky, pracují často v chronickém stresu až do úplného vyčerpání.

Předcházet syndromu vyhoření lze dodržením zdravého životního stylu, vyhýbat se dlouhodobému stresu, věnovat čas koníčkům, rodině a přátelům, nebo relaxovat fyzicky i psychicky. Snažte se udržet v organismu rovnováhu minerálů, protože únavu mimo jiné způsobuje i nedostatek hořčíku.

Magne B6 Relax 30 tobolek
Magne B6 Relax 30 tobolek

Hořčík a vitamín B6 přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání a k…

Do obchodu

od 165 Kč Dr Max

Chronický únavový syndrom

Máte pocit, že patříte mezi 40 tisíc českých pacientů, kteří jsou diagnostikováni s onemocněním zvaným chronický únavový syndrom? Nemoc postihuje častěji ženy a je regulérně uznávanou chorobou, nemá tedy s leností či hypochondrií nic společného. Odborníci zatím nenalezli přímou příčinu chronické únavy, ale neustálá únava patrně souvisí s dnešní uspěchanou dobou a je signálem pro člověka, aby zpomalil životní tempo. Mimo nadměrné únavy může být příznakem bolest hlavy, porucha paměti a soustředění, nebo světloplachost.

Únava

Prevencí je vyvážená strava, dostatek vitamínů, minerálů a hydratace. Obecně je doporučeno zvolnit, vyvarovat se stresu a jednou za čas podpořit imunitní systém, např. detoxikací.

Jak správně na detox

Důležité je začít, dodržet postupně několik kroků, sledovat reakci svého těla i mysli a podle toho upravit svůj očistný plán.

❌ K večeři půl kila pečeného bůčku s knedlíkem, vše zapít pivem a poté čistící čaj, který má skvělé a detoxikační účinky. Takhle určitě ne!

✔️ Upravit si jídelníček minimálně na několik dnů, vynechat potraviny, které organismus zbytečně zatěžují. → Takhle ano!

Detoxikaci můžeme rozdělit na:

  • dlouhodobou (změna životosprávy),
  • krátkodobou – několika denní očista těla (půst).

Pokud se chcete zaměřit na změnu životosprávy a životního stylu, není to tak těžké, jak se může zprvu zdát. Důležité je začít, zařadit do jídelníčku více ovoce, zeleniny a vlákniny (která čistí obsah střev) a omezit škodliviny (jídla z fastfoodů, těžké a smažené potraviny), které se jinak do těla denně dostávají. Z ovoce a zeleniny je možné si jednoduše připravit smoothie. Jinak můžete pít čistou vodu nebo bylinné čaje.

Bylinky vhodné k detoxikaci

Bylinky podporují proces očisty a čistí tělo. Mezi takové bylinky patří jednoznačně Ostropeřec mariánský, který lze koupit ve formě kapek nebo tobolek, dále kurkuma (posiluje imunitní systém, primárně funkci jater a chrání před infekcemi) nebo zelený čaj. Pro očistu organismu nabízí lékárny i bylinné směsi přímo určené na detoxikaci.

Mezi další bylinky, které pročišťují organismus:

Pampeliška

Nebo-li smetanka lékařská obsahuje vitamíny A, B, C a betakaroten, dále draslík, vápník a křemík. V kuchyni se využívají hlavně čerstvé mladé pampeliškové listy s lehce nahořklou chutí, nejčastěji do salátů, pomazánek a polévek. Pampeliška je výborná léčivá bylinka a jedna z nejlepších pro detoxikaci jater.

Kopřiva dvoudomá

Obsahuje vitamín A, C a betakaroten, dále železo a vápník. Každý jistě zná kopřivový čaj, který má močopudné a odhleňující účinky. Mladé kopřivové listy se dají využít do nádivek, polévek nebo do smoothie. Kopřiva je léčivá celá – od kořene přes stonky, listy, až po květy. Díky jejím léčivým účinkům je tato bylinka vhodná pro celkovou očistu organismu. Kopřiva by však měla být užívaná s pauzami – opakující se kúry o intervalu cca 2 týdnů.

Šťovík kyselý

Bylinka s vysokým obsahem vitamínu C, betakarotenu, vápníku a železa. Pomáhá při problémech s trávením, podporuje krvetvorbu  a příznivě stimuluje funkci jater. Místo čerstvého chleba s máslem a pažitkou, zkuste chléb pro změnu posypat šťovíkem. Jinak se bylinka přidává do salátů, omáček, polévek a pomazánek.

Sedmikráska chudobka

Může se konzumovat celá – listy i květy. Květ pomáhá při látkové výměně a stimuluje činnost jater i žlučníku. Listy i květy lze použít na lahodný čaj, do polévek, salátů nebo jen tak na krajíc chleba.

Medvědí česnek

Velmi oblíbená bylinka, která má pozitivně působící účinky na naše zdraví. Zařazení do jídelníčku zejména v čerstvém stavu celkově tělo skvěle detoxikuje a vyplaví z něj nahromaděné škodliviny. Kromě jiného snižuje krevní tlak, upravuje zažívání, čistí ledviny a močové ústrojí, pomáhá při nespavosti a úzkosti. V kuchyni ho lze využít na pesto, do polévky, dresinku, omáčky, nebo jen jako příloha k masu. Listy medvědího česneku se objevují od předjaří, daří se mu ve vlhkém prostředí lesů, parků, ale i na zahradách pod ovocnými stromy.

Medvědí česnek

Půst

Jednou z nejstarších forem detoxikace organismu je půst. Aby organismus nezažil takový šok, je dobré tělo pomalu připravovat. Nejprve je dobré vyzkoušet jednodenní nebo dvoudenní půsty. Nejlepší je začít půst večer - spánkem. Často se stává, že se při půstu objeví bolest hlavy jako důsledek nedostatku cukru v těle. Proto během postních dnů vypijte přibližně tři litry vody.

Během půstu relaxujte a udělejte si čas pro sebe. Není vhodné příliš sportovat.

Po skončení půstu si udělejte například smoothie, abyste tělo opět pozvolna zvykli na stravu.

Smoothie

Mixovaný nápoj tvořený ze syrového ovoce, zeleniny a tekuté složky (vody, mléka, zeleného čaje), případně ledu a dalších surovin, které ho osladí (med, javorový sirup), okoření (zázvor, vanilka, skořice, chilli, aj.) nebo zjemní (jogurt, kefír, tvaroh). Kombinace surovin jsou nekonečné. Smoothie je zdravý a chutný způsob, jak do těla dopravit potřebné a zdraví prospěšné látky. Pokud ráno nestíháte, je vhodné si všechno předem připravit večer. Ovoce a zeleninu omýt, oloupat a nakrájet, případně si připravit fresh džus z ananasu, pomerančů nebo jablek, který uskladníte v lednici.

Základem je koupit si kvalitní mixér (v tomto případě tzn. smoothie maker), který udělá skoro všechnu práci za vás. Stačí vybrat správného pomocníka:

např.

Zobrazit další mixéry na smoothie

Kombinací surovin do smoothie je nepřeberné množství, níže jsou uvedené příklady, kterými se můžete inspirovat.

Recepty na smoothie

Smoothie

Banánové smoothie

  • 2 banány
  • 4 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml mléka

Ananasové smoothie

  • 3 plátky ananasu
  • 1 jablko
  • 100 ml mléka
  • 3 kostky ledu

Borůvkové smoothie

  • ½ šálku borůvek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce jogurtu
  • ½ šálku mléka

Okurkové smoothie

  • ½ okurky
  • 4 ředkvičky
  • ½ avokáda
  • ½ citronu
  • 5cm kus pórku
  • případně voda na zředění

Kefírové smoothie s banánem a jahodami

  • šálek kefíru
  • 1 banán
  • ¼ šálku jahod

Borůvkovo-ořechové smoothie

  • šálek ořechového mléka (např. mandlové, kokosové)
  • ¼ šálku borůvek
  • 1 banán

Brusinkové smoothie

  • ½ šálku brusinek
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce jogurtu
  • 5 kostek ledu

Mrkvové smoothie

  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 1 kiwi
  • 5 kostek ledu

Zelené smoothie

  • 1 šálek pomerančové šťávy
  • 1 zelené jablko
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • ½ šálku baby špenátu
  • 5 kostek ledu

Detoxikace těla i mysli

Při očistě těla byste neměli zapomínat uvolnit i vlastní mysl. Pročistit ji a zbavit nežádoucích negativních stop, které v ní zanechal stres a nepříjemné zážitky. 

Zkuste se během dne občas zastavit, uvědomit si a utřídit si myšlenky, které se vám od rána honí hlavou. Cílem není odstranit všechny negace, ale pozitivním důsledkem negativní myšlenky může být malá i velká změna (např. začít cvičit, lépe se stravovat, apod.).

S detoxikací těla i mysli rozhodně pomůže lymfatická masáž, která se provádí přesnými jemnými pohyby s určitým tlakem v daném pořadí a rytmu. Masáž je zaměřena na lymfatický systém, takže při ní dochází k detoxikaci a zlepšení metabolismu celého organismu. Masáž má blahodárný účinek jak na fyzické, tak psychické potíže. Po pravidelné masáži dochází k regeneraci pleti, uvolnění napětí, odstranění únavy a dokáže také účinně bojovat s celulitidou. V několika případech není masáž vhodná, zejména v počátcích těhotenství, nedoporučuje se lidem s těžší srdeční vadou, velmi vysokým krevním tlakem a hyperfunkcí štítné žlázy.

Podobné články

Autor: Ver