Vitamín C
V lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých rolí. Má antioxidační účinky, zlepšuje imunitu těla, podílí se na tvorbě hormonů, přispívá ke snížení únavy, vyčerpání a snižuje hladinu cholesterolu, je nezbytný pro svaly, kosti, cévy i kůži, a zastává mnoho dalších tělu prospěšných funkcí.
Lidské tělo není schopné si vitamín C samo vyrobit, ani si udělat zásoby na horší časy. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 80 mg vitaminu C denně. Zvýšený příjem potřebují kuřáci, nemocní nebo těhotné a kojící, sportovci, starší osoby a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.
Hlavním zdrojem je ovoce a zelenina. Z dalších rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále citrusy, brambory nebo rajčata, papriky, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky, nebo plody kopřivy.
Výše uvedenou denní dávku pokryje například půlka červené papriky a sklenička džusu ze dvou čerstvých pomerančů.
Nedostatek vitamínu C (tzv. avitaminóza C)
může vést ke krvácení dásní, ztrátě zubů, poruchami krvetvorby, špatným hojením ran nebo častým infekcím. V dnešní době není avitaminóza C běžnou, nemocí dříve trpěli námořníci a lidé během dlouhých zimních měsíců.
Předávkování vitamínem C
Doplňky stravy většinou uvolňují vitamín C postupně, kdyby tak došlo k předávkování, tělo vyloučí přebytek vitamínu C močí. Při vysokých dávkách vitamínu C může docházet k překyselení žaludku a nadměrné zátěži ledvin.