Hořčík
Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů, snižuje míru únavy a vyčerpání, má protikřečový účinek, pozitivní vliv na krevní tlak, zlepšuje trávení, mírní podrážděnost nervozitu, bolesti hlavy a migrény. Každý třetí čech trpí jeho nedostatkem.
Přirozenými zdroji jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda. Průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně.
Doporučená denní dávka:
• ženy - 300 - 350 mg
• muži - 400 - 450 mg
• děti - pod 250 mg
Zvýšenou potřebu horčíku potřebují sportovci, alkoholici, jedinci, kteří se často a nadměrně potí, lidé starší 50 let a diabetici.
Nedostatek horčíku
může vést k mnoha obtížím - řídnutím kostí, bolestem hlavy, poruchy spánku a může být důvodem vzniku cukrovky.
Předávkování horčíkem
je téměř nemožné, protože tělo jeho přebytek vyloučí přirozenou cestou. V takovém případě může přebytek horčíku vyvolat průjem, případně nechutenství, zvracení a svalovou slabost.