Nonstop lékárna Otevřít hlavní menu

Bolest břicha

Přidáno: 05.03.2020

Bolesti břicha podle příčiny

Odborníci dělí bolesti břicha na dva typy: organické a funkční.

  • Organická bolest břicha je důsledkem nějakého onemocnění, např. zánět slinivky, vředová choroba žaludku a dvanáctníku, žlučníkové kameny, poleptání jícnu, záněty a nádory střeva, konečníku, jícnu či žaludku. Příčinu onemocnění musí odhalit lékař.
  • Funkční bolesti břicha jsou mnohem častější. Za více než polovinu poruch může naše psychika – stresová zátěž. Až v 60 % případů tak pacienty trápí zažívací potíže spojené se zácpou nebo nadýmáním.

Druhy bolesti břicha podle způsobu

  • ostrá bolest – píchání, bodání nebo intenzivní bolest břicha, která může nastat náhle, většinou v konkrétní oblasti
  • tupá bolest – silný a nepříjemný tlak v břiše, který je vytrvalý
  • křečovitá bolest – většinou postihuje větší oblast břicha, jedná se o svíravé bolesti, které doprovází nepříjemné křeče a pocit, kdy se člověk nemůže narovnat
  • nadýmání – nepříjemný pocit plného břicha, doprovází plynatost, která se projevuje nafouknutím břicha a někdy ji doprovází křeče
Bolení břicha

Bolest břicha kolem pupku

Pokud se necítíte dobře, máte křeče, horečku a nechuť k jídlu, není dobré odkládat návštěvu lékaře. Mohlo by se jednat o pupeční nebo břišní kýlu, která se projevuje vyklenutím pobřišnice (vak vystýlající dutinu břišní). Tím dochází k přesunu orgánu z jeho přirozeného místa. Způsobuje tlakové bolesti při námaze a pocity nadýmání. Jediný způsob léčení je operace, ale ta nemusí být vždy nutná.

Bolest břicha v nadbřišku

Bolest břicha pod žebry může znamenat podrážděný žaludek (gastritida), který většina z nás určitě zažila „na vlastní kůži“. Zánět může vzniknout nákazou (bakteriemi nebo viry), případně dietní chybou. Projevuje se bolestí břicha, křečemi, nechutenstvím nebo zvracením. Důležité je doplňování tekutin. Pokud v žaludku udržíte pouze pár loků, zkuste vychlazenou CocaColu po lžičkách nebo vlažný černý čaj. Mezi potraviny vhodnými na podrážděný žaludek řadíme banány, vařenou mrkev, rýži, brambory (bramborová kaše) a bílé libové vařené či dušené maso. Problémy se žaludkem většinou po pár dnech odezní.

Bolest břicha v pravé části nadbřišku

Bolest v této oblasti značí problémy se žlučníkem. Bolest na pravém boku bývá často ostrá, bodavá a velmi intenzivní. Žlučníkový záchvat nebo také žlučníková kolika je častý a bolestivý problém, který postihuje zejména ženy. Objeví se bez předchozích varovných signálů a bývá důsledkem dlouhodobější špatné životosprávy. Lékař provede ultrazvukové vyšetření, jestli neodhalí žlučníkové kameny nebo jinou překážku. K zabránění dalšího záchvatu je nutné operační vyjmutí žlučníkových kamenů, které záchvat vyvolaly. I v případě, že lékař nediagnostikuje přítomnost kamenů ve žlučníku, je zapotřebí při problémech se žlučníkem upravit jídelníček a tím dbát na prevenci. Přírodním tipem na bolavý žlučník je meduňkovo-mátový čaj.

Bolest břicha v levé části nadbřišku

Velmi silná a náhlá bolest břicha na levé straně ohlašuje akutní problém, který často ohrožuje život pacienta. Může jít o zánět slinivky břišní (pankreatitida), vřed žaludku nebo na něj navazujícího dvanácterníku či poruchu sleziny.

Zánět slinivky břišní

Bývá často spojován s nadměrnou konzumací alkoholu a kouřením. Vyskytuje se nejčastěji u mužů ve věku 30-50 let.

Mezi příznaky řadíme:

  • prudkou bolest v nadbřišku
  • bolest vystřelující do zad
  • nevolnost a zvracení
  • zrychlený tep a dech
  • horečku
  • dezorientaci

Žaludeční vředy

Vředy vznikají přímým působením kyseliny chlorovodíkové, která je součástí žaludečních šťáv. Zdravé stěny sliznice jsou proti působení kyseliny chráněny, ale tato ochrana může být narušena. Velký podíl na tvorbě vředů má bakterie Helicobacter pylori. Pokud Vás trápí častá bolest v nadbřišku zejména po jídle, můžete provést jednoduchý test, ke kterému stačí jedna kapka krve ze špičky prstu a deset minut vašeho času.

Test na žaludeční onemocnění

Veroval Prevence žaludečních onemocnění domácí test
Veroval Prevence žaludečních onemocnění domácí test

Pomocí domácího testu Veroval® rychle a spolehlivě zjistíte, zda je v…

Do obchodu

od 315 Kč Dr Max

Bolest břicha v podbřišku

Bolest v podbřišku je součástí života žen v souvislosti s menstruací, muži ji znají málokdy. Velmi časté jsou záněty močových cest nebo měchýře, které z většiny trápí opět ženy. Pomohou brusinky nebo urologické čaje v počátcích choroby nebo slouží jako prevence. Pokud bolest při močení a pálení přetrvává, je na místě vyhledat urologa, který předepíše léky na recept – většinou antibiotika. Příčinou zánětu je prochladnutí, které vede k oslabení imunity a organismus se neubrání bakteriím. S prochladnutím souvisí i nošení mokrých plavek. Přestože se může zdát, že při vysokých teplotách plavky rychle uschnout, nejlepší by bylo se vykoupat, osprchovat a hned se převléknout do suchého. Předejdete tak riziku infekce. Ohledně prevence zánětu močových cest je zapotřebí zmínit i pohlavní styk. Opakovanými záněty mohou trpět i ženy, které si neprodleně po styku nezajdou na toaletu nebo do sprchy.

Bolest v pravé části podbřišku

V této části břicha může bolest charakterizovat především zánět slepého střeva (apendicitida). Začíná jako neurčitá bolest v nadbřišku a postupně přechází do pravé dolní části břicha, většinou se objeví zvracení, zimnice, slabost a nafouknutí. Řešením je chirurgické odebrání apendixu. Po zákroku zůstane na břiše malá jizva. Bolest v pravém podbřišku trápí také pacienty s Crohnovou chorobou.

Bolest ve střední nebo levé části podbřišku

Bolest v této oblasti značí onemocnění tlustého střeva nebo také střevní chřipku (gastroenteritidu). Může být také bolest spojována se zánětem prostaty u mužů, a u žen s gynekologickými záněty (myomy, cysty, záněty vejcovodů, vaječníků, dělohy, aj.).

Bolest břicha po jídle

Většinou se křečovitá bolest břicha objevuje po konzumaci mastného nebo tučného jídla. Křeče mohou souviset i se žlučníkovými kameny. V tomto případě je zapotřebí upravit jídelníček a dodržovat správné stravovací návyky. Trávicí obtíže mohou být spojené i s překyselením žaludku, které se projeví bolestí žaludku či nevolností. Příčiny překyselení žaludku se mohou u každého lišit. Mezi ty běžné patří konzumace alkoholu (zejména jeho příjem na prázdný žaludek), kouření, stres, úzkost a konzumace těžkých pokrmů. Dlouhodobé překyselení žaludku může vést až k vředovému onemocnění, proto při dlouhodobějších potížích navštivte lékaře.

Pálení žáhy

Reflux neboli zpětný tok žaludeční šťávy je velmi nepříjemný pocit, který denně postihuje tisíce lidí. Jedná se o pocit pálení v hrudi až po kyselou nebo hořkou chuť vzadu v krku, který může trvat od pár minut do několika hodin.

Bolení břicha

Nejčastější příčiny pálení žáhy

  • pálivé jídlo
    • řešení: náhrada pikantního koření za bylinky jako je tymián, oregano, bazalka, případně zázvor
  • citrusové plody a šťávy
    • řešení: méně kyselé ovoce jako jsou jablka, banány nebo hrušky
  • česnek a cibule
    • řešení: sušená cibule a sušený česnek bez šťáv, které jsou spouštěčem pálení žáhy
  • smažené pokrmy – vysoký obsah tuku
    • řešení: zdravější příprava jídel jako je grilování, pečení, vaření, pražení

Co pomáhá při pálení žáhy

  • zázvorový čaj, který působí antibakteriálně a protizánětlivě.
    • pokrájejte nebo nastrouhejte asi 2 cm čerstvého zázvoru
    • zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat
    • odvar přeceďte a vypijte, můžete dochutit lžičkou medu
    • pijte 2-3x denně mezi jídly
  • mandle podporují trávení a neutralizují žaludeční kyseliny
    • při potížích snězte 10-20 kousků mandlí, pocit úlevy se dostaví za pár minut
  • sklenice vody se lžičkou jedlé sody, která spolehlivě zneutralizuje žaludeční kyseliny
  • jablečný ocet urychluje proces trávení a potlačuje bolest spojenou s pálením žáhy
    • rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a po malých douškách popíjejte
  • med zklidňuje bolest, brání k dalšímu podráždění žaludku a urychluje regeneraci poškozené sliznice
    • 1 - 2 lžičky medu rozmíchejte ve sklenici vlažné vody a popíjejte během dne mezi jídly
  • skořicový nápoj – skořice působí blahodárně a je to snadno dostupné koření
    • přidejte 1 lžičku mleté skořice do 2 dcl vody
    • povařte 10-15 minut
    • do nápoje můžete přidat lžičku medu a popíjejte 2-3x denně mezi jídly
  • Volně dostupné léky na pálení žáhy

Celiakie

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Říká se jí také nemoc chameleon pro velkou rozmanitost projevů onemocnění, kterých je celkově až 200. Proto asi pouze 10 % celiaků o své nemoci ví. Intolerance lepku se může objevit v kterémkoli věku – u dětí i dospělých. Mezi typické příznaky patří průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti, ale také únava, deprese, lámavost nehtů, problémy s otěhotněním apod. Diagnózu lze provést testem, který lze zakoupit v lékárně.

Test nesnášenlivosti lepku

Veroval Domácí test pro zjištění nesnášenlivosti lepku 1 ks
Veroval Domácí test pro zjištění nesnášenlivosti lepku 1 ks

Pomocí domácího testu Veroval® – Nesnášenlivost lepku rychle a…

Do obchodu

od 429 Kč Dr Max

Pokud je výsledek negativní a přesto podezření nemoci přetrvává, je zapotřebí podstoupit biopsii sliznice tenkého střeva. Pokud se diagnóza potvrdí, díky dietě přestanou nemocného trápit všechny dosavadní příznaky.

Bolest břicha v těhotenství

Bolest břicha spojenou s tzv. ranní nevolností trápí od 6. týdne těhotenství více než polovinu těhotných. Nevolnost vzniká hlavně při hypoglykemii (nízká hladina krevního cukru), proto se objevuje často ráno. Pokud se Vás tento problém týká, nechte si na nočním stolku piškoty, kousek ovoce nebo ovocné šťávy, a snězte pár kousků nebo vypijte pár doušků tekutiny ještě předtím, než vstanete z postele. Pocit na zvracení se nemusí objevovat pouze ráno, ale i kdykoli v průběhu dne. Noste s sebou např. müsli tyčinku nebo ovoce.

Tvrdnutí břicha a mírné bolesti zažije téměř každá těhotná žena. Varovat by nastávající maminku však měly silné bolesti, které přetrvají i při odpočinku, horečky a vaginální krvácení.

Bolesti bříška u novorozence

Miminka často trápí zaražené prdíky. Důvodem je slabá vnitřní stěna bříška u novorozence a kojence, která se po dobu šesti měsíců věku dítěte postupně zpevňuje. Nadýmání způsobuje hlavně hltavé sání mléčné stravy, při kterém miminko spolyká velké množství vzduchu. To má pak za následek nadýmání. Pokud miminko trápí zaražené větry, poznáme to tak, že bude neklidné, bude se kroutit, kňourat a kopat nožičkami.

Bolení břicha

Dítěti můžeme ulevit nejčastěji:

  • dbát na správné odříhnutí po nakrmení
  • masáží bříška - technika masáže není nijak složitá. Děťátko masírujeme krouživými pohyby dlaní, nevyvíjíme velký tlak, abychom miminku neublížili. Můžeme na bříško položit vlažný obklad nebo použít jemný dětský olej či příroční esenciální olejíček. Je dobré masáž prokládat zvedáním nožiček a postupně je přibližovat směrem k bříšku.
  • preventivně pít odvar z kmínu nebo z fenyklu - stačí ½ lžičky kmínu nebo sušeného fenyklu zalít 2 dcl horké vody a nechat asi 15 minut louhovat. Vlažný odvar dítěti po lžičkách podáváme. Odvar je doporučován i kojícím matkám.
  • pomocí kapek - v lékárně jsou běžně k dispozici kapky, které přinesou miminku úlevu a mamince klid. Stačí 5-10 kapiček před kojením nebo přímo do lahvičky. Kapičky mají výhodu, protože se dají podávat miminkám už od narozením (pečlivě si však pročtěte příbalový leták). Na trhu je několik dostupných přípravků, např. Espumisan.
  • zavedením rektální trubičky

Jak léčit bolest břicha

Vhodná léčba bolesti se odvíjí od příčiny. Nejprve je zapotřebí určit správnou diagnózu, se kterou Vám poradí lékař vyšetřením břicha a radou, jak dál postupovat. Důležité je dodržovat správnou životosprávu, zařadit do jídelníčku ovoce, zeleninu, potraviny bohaté na dostatek vlákniny a dostatečný příjem tekutin. Naopak vyhnout byste se měli konzumaci tučných, smažených a uzených jídel, a nepřejídat se.

Při mírných obtížích bolesti břicha můžete vyzkoušet přírodní prostředky:

  • čaj z fenyklu
  • čaj z koriandru, heřmánku nebo meduňky
  • odvar z kmínu
  • čajové směsi proti bolestem žaludku, žlučníku
  • urologické čaje jako prevence zánětu močových cest
  • teplé nebo studené obklady

Mezi volně dostupnými léčivy najdete:

Proti nadýmání

Espumisan 40 mg 100 měkkých tobolek
Espumisan 40 mg 100 měkkých tobolek

Espumisan tobolky se užívají při zažívacích obtížích způsobenými…

Do obchodu

od 189 Kč Dr Max

Proti průjmu

Carbosorb 50 tablet
Carbosorb 50 tablet

Carbosorb tablety se užívají při léčbě akutního průjmu způsobeného…

Do obchodu

od 99 Kč Dr Max

Pálení žáhy a překyselení žaludku

Rennie 48 žvýkacích tablet
Rennie 48 žvýkacích tablet

Rennie 48 žvýkacích tablet přináší rychlou a efektivní úlevu od…

Do obchodu

od 149 Kč Dr Max

Proti nízkému pH žaludku

Favea ProbioLact forte N°12 tob.30
Favea ProbioLact forte N°12 tob.30

Probiolact forte N°12 je doplněk stravy, který obsahuje vyvážený…

Do obchodu

od 379 Kč Benu

Podobné články

Autor: Ver